Symposium aardbevingsbestendig bouwen voor architecten en opdrachtgevers 17 september 2015

23 jul
In samenwerking met ABT│Wassenaar Seismisch Advies organiseert de Academie voor Architectuur, Bouwkunde en Civiele Techniek van Hanzehogeschool Groningen op 17 september 2015 een symposium over aardbevingsbestendig bouwen en ontwerpen voor architecten en opdrachtgevers.

Diverse sprekers delen interessante onderwerpen en actuele thema’s, zoals de do’s en don’ts van aardbevingsbestendig bouwen, de ervaringen bij huidige nieuwbouwprojecten, maar ook de vraag wat is eigenlijk aardbevingsbestendig bouwen? Is veel schade na een zware beving acceptabel zolang de gebruikers een gebouw maar veilig kunnen verlaten, of moet de schade minimaal zijn? De keuzes van de opdrachtgever zijn hierin cruciaal.

Programma 17 september 2015

15:30 - 16:00 Ontvangst
16:00 - 16:15 Welkomstwoord (Jelle Pama, Hanzehogeschool / EPI-Kenniscentrum)
16:15 - 16:40 Aardgas en aardbevingen in het Groninger veld (Margot Philippart, gemeente Groningen). Toelichting op ontstaan, oorzaak en specifieke aspecten van aardbevingen in Groningen.
16:40 - 17:00 Huidige normen en regelgeving (Roel de Jong, ABT|Wassenaar). Wat stelt de overheid aan eisen en wat is de relatie met het bouwbesluit, de Eurocode en de NPR9998?

17.00 - 17:15 Pauze

17:15 - 17:40 Het gedrag van een gebouw bij aardbevingen (Rudi Roijakkers, ABT|Wassenaar). Hoe gedraagt een gebouw zich onder een aardbevingsbelasting en wat betekent dit voor het ontwerp?
17:40 - 18:10 Architectuur en aardbevingen (Tjeerd Jellema, DeZwarteHond). Wat hebben aardbevingen voor invloed op het architectonisch ontwerp? Hoe gaan opdrachtgevers hier vervolgens mee om?

18:10 - 19:00 Buffet

19:00 - 19:30 Energy Academy Europe en aardbevingsbestendigheid (Paul van Bussel, PVB Architecten, i.s.m. Broekbakema). Hoe kan een bestaand ontwerp alsnog aardbevingsbestendig worden gemaakt met behoud van architectonische kwaliteit?
19:30 - 19:55 Veranderende rollen bouwpartners en overheden (Julia Finkielsztajn, NAM). De aardbevingsproblematiek vraagt een andere rolverdeling tussen architect en constructeur. Ook voor de opdrachtgever en bijvoorbeeld de gemeente heeft het consequenties.
19:55 - 20:15 Bestaande bouw (Rudi Roijakkers). Wat zijn de gevolgen voor de bestaande bouw? Welke aanpak voor de huidige gebouwenvoorraad is mogelijk?

20:15 - 21:00 Afsluiting en Borrel

Kosten

De bijdrage voor het symposium is € 90,-. Deelnemers ontvangen hiervoor een factuur.

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar:

Locatie

Hampshire Hotel: Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen. Klik voor een routebeschrijving. Parkeerruimte is ruim voldoende beschikbaar. Mocht u willen blijven overnachten, dan is dit mogelijk in het Hampshire hotel. De boeking kunt u regelen via . De kosten voor een overnachting zijn voor eigen rekening.