Opleiding: Post-hbo SPV

Ineke Dijkstra, casemanager Jonx bij Lentis, Winschoten:

“Ik heb jaren als verpleegkundige in de forensische psychiatrie gewerkt. Maar het ambulante werk heeft me altijd leuk geleken. Dus toen ik bij Lentis een vacature voor de opleiding post hbo SPV zag, heb ik gesolliciteerd. Lentis bood daarmee mensen de kans om een switch te maken. Ik houd van nieuwe dingen ontdekken, uitdagingen aangaan, dus deze opleiding paste mij wel. In september 2007 ben ik begonnen en inmiddels ben ik afgestudeerd. Op 1 maart ben ik in Winschoten begonnen aan mijn nieuwe baan als casemanager bij Jonx, een onderdeel van Lentis, voorheen GGz Groningen. Jonx is een afdeling voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar, die problemen ondervinden in hun ontwikkeling (met psychiatrische grondslag), op school of in hun leven. Ze kunnen bij Jonx terecht voor advies, behandeling en begeleiding. Jonx ondersteunt ook de ouders, het gezin en de school.”

“Lentis heeft samen met andere zorgorganisaties en Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven ervoor gezorgd dat G-GGZ ontwikkeld werd. Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven verzorgt deze post-hbo-opleiding waarin verpleegkundigen de kans krijgen verder te leren. Het is een mix van theorie en praktijk. Een keer per twee weken ging ik een of twee dagen naar school en verder moest ik in de praktijk leren. Ik had een praktijkcoach die me op de werkvloer begeleidde. Dat was een collega met SPV-ervaring waar je op terug kunt vallen wanneer dat nodig is. De coach begeleidt je en beoordeelt je werk in de praktijk. Ook kreeg ik ondersteuning van de praktijkbegeleiders van Lentis.”

“De terugkomdag vond ik een prettig aspect van de opleiding. Samen met medestudenten kon ik kijken naar hoe je dingen hebt aangepakt in je werk, horen hoe anderen er tegen aankijken, wat zij hadden gedaan in de door mij beschreven situatie. Daar leerde ik veel van.
Voor mij waren ook de intervisiebijeenkomsten zeer zinvol. In een klein groepje bespraken we onder begeleiding van een ervaren docent, een casus die een van de groepsleden inbracht. De ervaring van de docent en de ervaringen van de medestudenten zorgden voor verdieping en discussie.
Ik vind intervisie een belangrijk onderdeel van ons werk. Binnen de procedures en richtlijnen, werken casemanagers namelijk zeer zelfstandig. Afstemming van werkzaamheden vindt plaats binnen het multidisciplinaire team. Daarnaast kan het erg prettig zijn om casuïstiek met collega’s te bespreken in intervisiebijeenkomsten.”

“Het was wel zwaar om naast een 32-urige werkweek en een gezin een studie te volgen. Het was mijn derde studie in zes jaar tijd, dus ik ben wel wat gewend. Anderhalf jaar studeren was lang genoeg maar het was het waard. Ik voel me als een vis in het water in het ambulante veld. De opleiding was in meerdere opzichten goed voor me: als ik kijk naar de competenties, vind ik dat ik aansluit bij de baan die ik nu heb. Maar ik heb me ook als persoon ontwikkeld; ik ben zekerder geworden.”

Nieuwsgierig naar meer?

Mail Ineke of klik op de opleiding Gedifferentieerd GGZ-verpleegkundige van Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven.