Ben je verantwoordelijk voor het cultuuronderwijs binnen jouw school? Heb je behoefte aan meer inhoudelijke kennis op dit gebied? Wil je zelf goed cultuuronderwijs verzorgen op school of juist jouw collega’s hierin begeleiden? In dat geval is de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider iets voor jou!
Cultuureducatie heeft in het basisonderwijs een vaste plaats gekregen. De school maakt kunst & cultuur toegankelijk voor alle kinderen en legt een fundament voor de culturele en talentontwikkeling van kinderen. Veel basisscholen hebben een intern cultuurcoördinator (ICC) die het interne en externe cultuuraanbod coördineert. Toch is het nog een uitdaging om beleid op dit gebied duurzaam te implementeren. Hoe kan een schoolteam hierin verandering aanbrengen? De cultuurbegeleider speelt daarin een belangrijke rol. De cultuurbegeleider zet naast kennis, ook onderzoeks- en coachingsvaardigheden in bij de schoolontwikkeling.
Na afloop van de opleiding
hebt u uitgebreide inhoudelijke kennis op het gebied van cultuuronderwijs verworven;
bent u in staat om een leerlijn te ontwikkelen voor uw school;
kunt u zelf het cultuuronderwijs verzorgen en hebt u geleerd uw collega’s op school hierin te begeleiden;
bent u in het bezit van een erkend diploma dat landelijk geregistreerd is.
Samenwerking met cultuurorganisaties
De opleiding wordt in samenwerking met inhoudsdeskundigen van Kunst & Cultuur Groningen en Drenthe, De Kunstbeweging en ICO Centrum voor Kunst & Cultuur uitgevoerd.
Interview met alumnus Rinske Vos
Benieuwd naar de ervaringen van één van onze alumni? Lees dan het interview met cultuurbegeleider Rinske Vos
Uitgebreid
De cultuurbegeleider richt zich op de grote lijnen van de cultuureducatie en motiveert en inspireert zijn collega’s. Tijdens de opleiding verdiept u uw kennis en visie op cultuuronderwijs en leert u vanuit cultuuronderwijs te werken aan onderwijsontwikkeling. Ook krijgt u praktische handvatten om uw collega’s in het team te begeleiden bij het geven van goed cultuuronderwijs. De opleiding wordt afgesloten met een landelijk erkend post-hbo-diploma (CPION).
In de opleiding is er veel aandacht voor de verbinding tussen theorie en praktijk. De cultuur in de stad en de omgeving van de school wordt zoveel mogelijk betrokken in het programma. Theoretische onderdelen van de opleiding zijn sterk gekoppeld aan de praktijk op de eigen school. In het eerste jaar volgt u vijf modules. In het laatste half jaar doet u praktijkonderzoek, de zogenaamde Meesterproef, op uw school. Tijdens de hele opleiding zijn de theoretische onderdelen via opdrachten gekoppeld aan de eigen schoolpraktijk.
Module 1: Inhoud en samenhang cultuuronderwijs
Cultuuronderwijs: anders dan cultuureducatie?
Cultuureducatie: actualiteit, begrippen en theorieën
Ontwikkeling van creativiteit en reflectievaardigheden
Cultuur als doel en middel: verbindingen tussen het leergebied Kunstzinnige Oriëntatie en andere leergebieden
Kwaliteit van cultuuronderwijs en beoordeling van extern aanbod
Module 2: Beleid, omgeving en randvoorwaarden van Kunst- en cultuureducatie
Financieringsstructuur van cultuureducatie
Doelen en actoren: hoe bereikt u wat u wilt en hoe werkt u hierin samen, intern en extern?
Veranderkunde: Het bevragen van veranderingen in uw school, vanuit rol en profiel van de cultuurbegeleider
Module 3: De Kunstvakken in de school
Samenhang tussen de kunstvakken onderling en het overig onderwijs
Culturele ontwikkelingsfases van leerlingen binnen cultuuronderwijs
Ontwikkelen van leerlijnen
Volgen en beoordelen van opbrengsten van cultuuronderwijs
Wat doet de school al en waar wil de school heen?
Module 5: Implementatie en coaching van collega’s
Hoe komen we daar? Draagvlak, taakverdeling en implementatie van cultuureducatie
Begeleiding en coaching van collega’s op het gebied van cultuureducatie
Meesterproef
Onderzoeksvaardigheden, -typen en –methodieken
Begeleiding in opzet en uitvoering van praktijkonderzoek op school
7 redenen om deze post-hbo opleiding te volgen
Praktisch
Doelgroep
Leerkrachten die werkzaam zijn in het primair onderwijs en zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld op het gebied van cultuureducatie en educatief medewerkers van culturele instellingen die een onderwijsbevoegdheid hebben.
Indien u niet formeel werkzaam bent in het PO, maar wel actief in het onderwijs, kunt u wel deelnemen, maar geen certificaat van CPION ontvangen. Ook gelden voor u niet de subsidiemogelijkheden voor leraren.
Instroomniveau
Om toegelaten te worden tot deze post-hbo opleiding dient u werkzaam te zijn als leerkracht in het PO of (V)SO en voldoende voorkennis te hebben op het gebied van cultuureducatie in het onderwijs, bij voorkeur door de basisopleiding ICC (Certificaat Interne Cultuur Coördinator) met succes te hebben afgerond. Bij geen afgeronde basisopleiding ICC behoort een intakegesprek tot de toelatingsprocedure.
Startdata
08-01-2020
Overige data
Vervolg op: 29 januari, 5 februari, 26 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 24 juni, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november en 18 november 2020
Tijden
Woensdagmiddag van 15.00 uur tot 18.00 uur.
Duur
De opleiding duurt in totaal anderhalf jaar. Het eerste jaar bestaat uit 18 bijeenkomsten van drie uur. De bijeenkomsten zijn op woensdagmiddag. In het laatste half jaar zijn er geen colleges, maar werkt u aan uw eindpresentatie en meesterproef. Hierbij is er een aantal dagen gereserveerd voor coaching, begeleiding en intervisie.
Tijdsinvestering
De totale studiebelasting bedraagt 360 uur en is als volgt opgebouwd:
Contacturen inclusief begeleiding bij meesterproef: 100 uur
Voorbereiding bijeenkomsten en bezoeken aan/interviews met cultuuraanbieders: 120 uur
Toets-/portfolio opdrachten: 60 uur
Meesterproef: 80 uur
Prijs
€ 2.500,- (exclusief literatuur ca. € 150,-)
Subsidieregeling OCW Het ministerie van OCW opent vanaf september 2017 een subsidieregeling voor de opleiding Cultuurbegeleider. De subsidie is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie. De regeling heeft als doel om de bijscholing van leerkrachten op dit gebied gemakkelijk te maken, zodat de verankering van cultuureducatie in het onderwijs een stevige impuls krijgt. Klik hier voor meer informatie.
Locatie
Groningen, locatie Hanzehogeschool Groningen
Afronding
De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. U ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriënten-Register.
Na het doorlopen van de opleiding kunt u als Cultuurbegeleider aantoonbaar in aanmerking komen voor een LB-schaal. U voldoet dan aan de SBL-competenties met taakverzwarende elementen.
Contactpersonen
Secretariaat: Ineke Oosterveld, 050-595 7088, Wanda van der Vegt – Nuismer, 050-595 3823
Inger van Til, adviseur onderwijs en amateurkunst, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur (06) 20 69 36 70
Mark Wester, adviseur De Kunstbeweging (06) 13 56 58 54